Betonin kosteusmittaus

Kosteusmittauksella varmistat, että betoni on kuivaa ennen kuin alat päällystämään. Näin vältyt ikäviltä jälkiseuraamuksilta. Autamme myös työmaatasi kuivumaan ajallaan, jotta pysyt aikataulussa. Meiltä saat kosteusmittaukset omakotitaloista aina suuriin rakennuskohteisiin asti sekä vaikka koko talotehtaasi tai rakennusliikkeesi tarpeisiin.

4,70/5

(605 Arvostelua)

Ota yhteyttä Soita 0447500600

Betonin kosteusmittaus

Kosteusmittauksella varmistat, että betoni on kuivaa ennen kuin alat päällystämään. Näin vältyt ikäviltä jälkiseuraamuksilta. Autamme myös työmaatasi kuivumaan ajallaan, jotta pysyt aikataulussa. Meiltä saat kosteusmittaukset omakotitaloista aina suuriin rakennuskohteisiin asti sekä vaikka koko talotehtaasi tai rakennusliikkeesi tarpeisiin.

4,70/5

(605 Arvostelua)

Ota yhteyttä Soita 0447500600

Betonin kosteusmittauksen avulla

 • Varmistat, että betoni on riittävän kuivaa ennen kuin alat päällystämään
 • Pienennät kosteusvaurion riskiä
 • Pääset päällystämään aikataulussa tai jopa aiemmin
 • Rakennuksesi arvo nousee, kun voit todistaa että kuivuminen on varmistettu asianmukaisesti
 • Noudatat Ympäristöministeriön asetusta – kosteusmittaus on pakollinen toimenpide työmaalla ennen betonin päällystämistä

Ole yhteydessä ja kysy lisää tai pyydä tarjous.
Mikäli tarvitset kosteusmittausta muualle kuin rakennustyömaalle siirry tästä yleisen kosteusmittauksen sivulle.
Ota yhteyttä Soita 0447500600

Hyödyt rakennusliikkeelle

Kustannustehokas mittaussuunnitelma

 • Teemme työmaan aluksi mittaussuunnitelman, joka toimii perustana laadukkaalle työmaan kuivumisen varmistamiselle
 • Mietimme kanssasi järkevät mittauslaajuudet, jotta mittauksista saataisiin mahdollisimman pienillä kuluilla mahdollisimman suuri hyöty

Oikea-aikaiset mittaukset

 • Pääsemme paikalle juuri silloin, kun tarvitset
 • Pidämme aktiivisesti huolta, että mittaukset tulevat tehtyä ajallaan
 • Varaamme riittävästi aikaa työmaallesi, jotta mittaukset tulevat tehtyä kunnolla
 • Työmaallesi perehdytetään useampi mittaaja, joten mittaukset etenevät aikataulussa silloinkin, jos varsinaiselle mittaajalle sattuu yllättävä este

Tiedät, kuinka työmaan kuivuminen etenee

 • Seuraamme puolestasi työmaan kuivumisolosuhteita ja betonin kuivumista
 • Saat joka mittauskäynnin jälkeen koosteen, josta voit helposti seurata kuivumisen etenemistä

Autamme työmaatasi kuivumaan ajallaan

 • Meillä on kokemusta satojen työmaiden kuivumisesta. Autamme työmaatasi kuivumaan ajoissa ja annamme toimenpidesuosituksia koko prosessin ajan
 • Kiiretilanteissa saat meiltä tarvittaessa myös paikallista kuivauskalustoa kuivumisen jouduttamiseksi
 • Tarvittaessa poraamme ja kuivaamme myös ontelovedet ammattitaidolla

Lue lisää keinoista betonin kuivumiseen aikataulussa blogistamme.

Kattava ja selkeä raportti

 • Mittauksen tuloksena saat laadukkaan ja selkokielisen loppuraportin, joka toimii todistuksena sille, että kuivuminen on varmistettu asianmukaisesti
 • Käymme halutessasi läpi raportin sisällön kanssasi

Meiltä saat rakennusalan parasta palvelua

 • Asiakkaamme ovat alan tyytyväisimpiä. Olemme saaneet useiden vuosien ajan lähes poikkeuksetta kiitettäviä arvioita. Asiakasarvioidemme keskiarvo on koko toimintamme ajan ollut yli 4,7/5.

Kaikki työmaan mittaukset saman katon alta

 • Meiltä saat myös tiiveysmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset, olosuhdeseurannan sekä merkkiainekokeet
 • Hoidamme myös vesivahinkotapaukset: kartoitamme, puramme ja kuivaamme vahingon
 • Olemme apunasi myös takuuaikana, mikäli ongelmia tulee
Hyödyt talotehtaalle
 • Kattavan yhteistyöverkostomme ansiosta saat meiltä mittaukset koko Suomeen
 • Pidämme yhteyttä työmaihin varmistaaksemme, että mittaukset tulevat tehtyä oikeaan aikaan
 • Autamme sinua kehittämään rakentamisen laatua. Mm. tilastoimme käytetyt betonilaadut, rakenteet sekä kuivumisajat sekä toimimme kanssasi yhteistyössä, jotta asiat kehittyisivät oikeaan suuntaan.
 • Mittauksen tuloksena saat laadukkaan ja selkokielisen loppuraportin, joka toimii todistuksena sille, että kuivuminen on varmistettu asianmukaisesti
 • Pystymme tekemään tarvittaessa tiiveys- ja kosteusmittauksen samalla kertaa, jos se rakentamisvaiheen puolesta on mahdollista. Näin säästät kustannuksissa.
 • Asiakkaamme ovat alan tyytyväisimpiä. Olemme saaneet useiden vuosien ajan lähes poikkeuksetta kiitettäviä arvioita. Asiakasarvioidemme keskiarvo on koko toimintamme ajan ollut yli 4,7/5.
Hyödyt omakotirakentajalle

Katso lyhyt esittely kosteusmittauspalvelustamme


 • Kosteusmittauksen avulla varmistat, että betoni on kuivaa ennen kuin alat päällystämään. Näin vältyt betonin kuivumisreaktion aiheuttamilta kosteusvaurioilta.
 • Mittauksen tuloksena saat laadukkaan ja selkokielisen loppuraportin, joka toimii todistuksena sille, että kuivuminen on varmistettu asianmukaisesti ennen betonin päällystämistä. Tämä myös nostaa talosi arvoa.
 • Meiltä saat kosteusmittaukset ympäri Suomea.
 • Asiakkaamme ovat alan tyytyväisimpiä. Olemme saaneet useiden vuosien ajan lähes poikkeuksetta kiitettäviä arvioita. Asiakasarvioidemme keskiarvo on koko toimintamme ajan ollut yli 4,7/5.
 • Ole yhteydessä jo työmaan alkuvaiheessa, niin saat meiltä myös neuvot miten varmistut, että betoni kuivuu ajoissa.

Lue blogistamme miksi kosteusmittaus kannattaa tehdä.

Kosteusmittauksen toteutus

Tyypillisesti mittaukset tehdään erikseen kosteissa ja kuivissa tiloissa. Kosteiden tilojen vedeneristeet vaativat useimmiten 90 RH-% kosteuden arviointisyvyyden ennen päällystämistä. Kuivissa tiloissa vaaditaan usein arviointisyvyydelle 85 RH-% ja lisäksi matalemmalta syvyydeltä 75 RH-%. Varmista kuitenkin vaadittava RH-%-arvo aina materiaalitoimittajalta.

Mittaa kosteus ennen kuin aloitat päällystämisen

Kosteus kannattaa mitata ennen kuin betonia aletaan päällystämään. Mikäli mittauksessa todetaan, että betoni ei ole riittävän kuiva, pitää betonin antaa vielä kuivua ennen päällystämistä. Kuivumista edesauttaa kohteeseen huolellisesti järjestetty ilmanvaihto, esim. liesituulettimella tai erillisellä puhaltimella. Myös korkea lämpötila edesauttaa kuivumista, joten joskus saattaa olla tarpeen käyttää erillisiä lämmittimiä. Tarvittaessa kosteus kannattaa mitata uudestaan, mikäli mittauksessa on ilmennyt kuivumisen olleen poikkeuksellisen hidasta.

Riittävä betonin kuivuus riippuu päällystemateriaalista

Eri päällystemateriaalit vaativat betonilta erilaista suhteellista kosteutta (RH-% -arvo) ennen kuin betoni voidaan niillä päällystää. Nyrkkisääntö sentti per viikko on luotu päällystemateriaaleille, joilla betonin vaadittu RH-%  on 90 arviointisyvyydellä. Jos vaadittu RH-% on alle 90, vaatii kuivatus pidemmän ajan. Myös, jos kuivatusolosuhteet eivät ole riittävän hyvät, ei nyrkkisääntö päde.

Esimerkkejä päällystysmateriaaleista ja betonin vaadittavista RH-% -arvoista arviointisyvyydellä

PäällystemateriaaliVaadittu RH-% arviointisyvyydellä
Kelluva lautaparketti ja alusmateriaali85
Laminaatti + vesihöyrytiivis alusmateriaali85
Muovimatto85
Vedeneristeet85 – 95

Huom! Varmista aina vaadittava RH-% -arvo materiaalitoimittajalta.

Arviointisyvyys riippuu betonilaatan paksuudesta

Kosteusmittaus voidaan tehdä näytepala- tai porareikämenetelmällä. Molemmissa menetelmissä mittaussyvyydet ovat samoja. Kahteen suuntaan kuivuvassa rakenteessa mittaussyvyys on 20 % rakenteen paksuudesta. Yhteen suuntaan kuivuvissa rakenteessa 40 %. Mittaus tehdään kuitenkin aina enintään 70 mm syvyydestä.

Näytepalamittaus omakotitaloon

Omakotitaloissa betonin kosteus mitataan yleensä käyttämällä näytepalamittausta. Näytepalamittaus on tarkin mittausmenetelmä betonin suhteellisen kosteuden selvittämiseksi, sillä se ei ole niin altis olosuhteiden muutoksille kuin muut menetelmät. Näytepalamittauksessa otetaan näyte n. 5×10 cm alueelta tyypillisesti WC:stä ja kylpyhuoneesta. Näytteenottosyvyys riippuu betonilaatan paksuudesta. Asiakas osoittaa näytteenottopaikat, jotta ei osuta putkiin. Näytteenottopaikka varmistetaan myös lämpökameralla, jos lattialämmitys on käytössä.

Näytepalamittauksessa tulokset saat heti seuraavana päivänä mittauksesta. Lopullisen raportin saat viikon kuluessa.

Näin näytepalamittaus toimii

 1. Tarvittaessa varmistetaan betonin syvyys tekemällä läpireikä.
 2. Näytteen otto kahdesta mittauspisteestä, esim. WC ja kylpyhuone.
 3. Näyte viedään yöksi tasaisiin olosuhteisiin.
 4. Tulos luetaan seuraavana aamuna ja ilmoitetaan asiakkaalle sekä annetaan suositukset jatkotoimenpiteistä.
 5. Kosteusmittausraportti toimitetaan viikon sisällä mittauksesta.

kosteusmittaus

Isommat työmaat kustannustehokkaasti porareikämenetelmällä

Porareikämenetelmän käyttäminen on järkevää silloin, kun näytteitä otetaan samalla kertaa useista mittapisteistä. Sen käyttö onkin kustannustehokkainta isommilla työmailla, kuten rivi- ja kerrostalotyömailla. Porareikämenetelmällä tehdyssä kosteusmittauksessa porataan reikä betoniin. Reiän syvyys riippuu betonilaatan paksuudesta. Reikään asennetaan tiiviisti sähköputki ja tämä jätetään tasaantumaan työmaalle vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Kosteus mitataan putkesta toisella mittauskäynnillä. Asiakas osoittaa porauspaikat, jotta ei osuta putkiin. Näytteenottopaikka voidaan varmistaa myös lämpökameralla, jos lattialämmitys on käytössä.

Porareikämenelmällä tehdyssä mittauksessa tulokset saa toisen mittauskerran yhteydessä. Lopullinen raportti toimitetaan viikon kuluessa.

Näin porareikämittaus toimii

 1. Haluttuihin mittauspaikkoihin porataan reiät ja niihin asennetaan kosteusmittausputki tiiviisti.
 2. Reikien annetaan tasaantua vähintään kolme vuorokautta.
 3. Tulokset luetaan erillisellä mittauskäynnillä mittauspisteistä ja ilmoitetaan asiakkaalle sekä annetaan suositukset jatkotoimenpiteistä.
 4. Kosteusmittausraportti toimitetaan, kun kaikki mittaukset on tehty loppuun.
Kosteusmittausten laatujärjestelmä

Noudatamme kaikissa kosteusmittauksissa laatimaamme kosteusmittausten laatujärjestelmää. Voit tutustua sen sisältöön täältä.

Keinot betonin kuivumiseen aikataulussa

Meillä on kokemus satojen työmaiden kuivumisesta ja autammekin mielellämme betonin kuivumisen kanssa. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää. Voit lukea asiasta myös blogistamme.

Mitä asiakkaamme sanovat kosteusmittauspalvelustamme?

Lue lisää asiakaskokemuksia

Kosteusmittaajamme palvelevat sinua

Toimimme Helsingin toimipisteeltä käsin Uudenmaan seudulla ja Turun toimipisteeltämme Varsinais-Suomessa. Palvelemme sinua myös yhteistyökumppaneidemme avulla koko Suomessa.

Ota yhteyttä Soita 0447500600