Äänimittaus eli akustiikkamittaus
Hyvä akustiikka edistää hyvinvointia, kommunikaatiota ja suorituskykyä kotona ja työpaikoilla. Äänimittauksia tehdään uudisrakentamisessa ja korjausrakentamisessa laadunvarmistuksena sekä mahdollisten meluongelmien selvittämiseksi.
Ilmaääneneristävyys
Ilmaääneneristävyysmittauksessa selvitetään huonetilojen välisten rakenteiden ääneneristävyys ilmassa kulkevien äänien osalta. Tyypillisesti viereisten huoneiden, asuntojen tai käytävän kesken. Toiseen tilaan asetetaan kaiutin ja sitä mitataan toisesta tilasta. Tuloksena saatava äänitasoeroluku DnT,w (dB) kuvaa tilojen välistä ilmaääneneristystä.
Lue lisää: Ilmaääneneristävyys ja äänitasoeroluku
Askelääneneristävyys
Askelääneneristävyysmittauksessa selvitetään yleensä päällekkäisten huonetilojen välinen askelääneneristävyys. Toiseen tilaan (päällimmäiseen) sijoitetaan tarkoitusta varten kehitetty ja standardisoitu askeläänilaite, joka tuottaa pienten vasaroiden avulla koputusääntä lattiaan. Tämä ääni mitataan toisesta tilasta. Tuloksena saatava askeläänitasoluku L’nT,w (dB) kuvaa tilojen välistä askeläänen siirtymistä.
Lue lisää: Askelääneneristävyys ja askeläänitasoluku
Jälkikaiunta-aika
Jälkikaiunta saadaan mitattua tuottamalla kaiuttimesta kovaa melua, joka keskeytetään ja mitataan melun vaimeneminen. Tuloksena saatava jälkikaiunta-aika T kuvastaa tilan kaikuisuutta. Jälkikaiunta mitataan standardin SFS-EN ISO 3382-2 mukaan.
Julkisivun tai parvekkeiden ääneneristävyys
Julkisivun tai parvekkeiden ääneneristävyys voidaan mitata eri tavoin joko kaiutinta tai liikennemelua hyväksikäyttäen. Kaiutinmenetelmällä selvitetään ΔL (dB) julkisivun ääneneristävyys eli julkisivun melua vaimentava vaikutus, jota verrataan kaavamääräyksiin. Toinen tapa on äänittää todellista tieliikennemelua esim. päiväajan, yöajan tai 24h (L_Aeq). Menetelmät pyrkivät lopulta mittaamaan samaa asiaa, mutta hieman eri tavoin ja siten tuloksissa voi olla pientä eroavaisuutta.
LVIS-vastaanottomittaukset, huonetilan ilmanvaihdon keskiäänitaso
LVIS-vastaanottomittauksina mitataan usein huonetiloissa ilmanvaihdon keskiäänitaso L_Aeq (ja maksimiäänitaso L_AFMax).
Melumittaus
Melumittauksia tehdään ulkomelumittauksina, laitemelumittauksia, päiväaikaisina tai yöaikaisina mittauksina. Mittaustavan valinta on aina tapauskohtainen, sillä melumittauksista on olemassa erilaisia standardeja ja ohjeita. Jäljempänä on selostettu esimerkkejä erilaisista mittauksista, jotka ovat kuitenkin sukua toisilleen.
Laitemelu
Laitemelumittaus voidaan tehdä erilaisille laitemeluille. Ulkoalueella mitatessa puhutaan usein ympäristömelusta ja mittaustapa on hieman erilainen (ks. kohta ympäristömelu tai ulkomelu). Mittaustapa hieman vaihtelee laitteen mukaan, mutta tyypillisesti itse mittaus on kohtalaisen nopea ja se tehdään muutamista mittapisteistä huonetilasta laitteen ollessa päällä ja pois päältä. Mittaus voidaan tehdä esimerkiksi autotallin ovelle, lämmityslaitteille, jäähdytyslaitteille tai ilmanvaihdolle. Tyypillinen mittaus on esimerkiksi lämmönjakohuoneesta viereiseen tai päällä olevaan asuntoon tuleva melu lämmityslaitteista. Mittausta tehdään laadunvarmistuksena etenkin maalämpöjärjestelmien asennuksessa ensin vanhalle lämmityslaitteistolle ja lopuksi uudelle maalämpöjärjestelmälle, jolloin pyritään osoittamaan, että melutaso ei ole heikentynyt remontin yhteydessä (lisäksi voidaan mitata esim. ilmaääneneristävyys suunnittelua varten).
Ympäristömelu tai ulkomelu
Ympäristömelua voidaan mitata esimerkiksi tonttirajalla, tavoitteena yleensä mitata jonkin laitteiston tai teollisuuslaitoksen tuottamaa melua ulkoalueilla (vrt. laitemelu). Tuloksia verrataan yleensä ympäristöluvan tai valtioneuvoston päätöksen vaatimuksiin.
Yöaikainen tai muu jatkuva melu
Yöaikaisen melun selvittäminen edellyttää pitkää mittausjaksoa käytännössä koko yön yli. Alustava mittaus voidaan tehdä lyhempänäkin mittauksena. Tarve mittaukselle tulee yleensä asukkaan kokemasta melusta nukkuessa. Mittaus tehdään yleensä läheltä sitä kohtaa missä nukkujan pää olisi nukkuessa. Samalla tavalla voidaan mitata myös päiväaikaista melua huonetiloissa. Äänet kantautuvat tilaan ääniaaltoina, jolloin tulokset ovat erilaisia eri mittapisteissä ja tämän takia mittaus tehdään usein siitä kohtaa mistä mahdollinen häiritsevä meluisuus on koettu.