Perehdytyksessä tulee huomioida ihminen kokonaisuutena

Nykypäivän rakennus on hyvin monimuotoinen kokonaisuus, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tarvitaan perusteellinen ja huolellinen perehdytys rakennusfysiikkaan sekä rakennustekniikkaan, jotta kykenee ymmärtämään mm. painesuhteiden ja kosteuden aiheuttamia ilmiöitä rakenteissa. Mit­taa­ja ei ole kuitenkaan vain asian­tun­ti­ja, jo­ka opas­taa ja tu­kee työ­maa­ta pro­jek­tin on­nis­tu­mi­sek­si vaan myös ihminen. Tämä tulisi ottaa huomioon myös perehdytyksessä.

Yrityksen kasvaessa perehdytys nousee merkittävään osaan tietotaidon siirtämisessä kokeneilta asiantuntijoilta uudemmille tulijoille. Oma perehdytysfilosofiani on, että en opeta että tee asiat näin ja näin, vaan rohkaisen perehdytettävää käyttämään omaa “maalaisjärkeä”. Kerron aina miksi joku asia tehdään ja mihin se liittyy. Asiat tehdään ja fysikaaliset ilmiöt tapahtuvat aina jostain syystä eikä niitä kannata opetella ulkoa vaan juurikin ymmärtämään niitä.

Perehdytys onnistuu parhaiten kun molemmilla osapuolilla on avoin mieli ja ymmärrys toista kohtaan. Alussa käynkin aina läpi, että kannattaa kyseenalaistaa asioita ja kysyä paljon. Usein toimintamalleille ja asioille on joku syy sille miten ne tehdään. Joskus taas uusilla silmillä voi nähdä hölmöjä käytäntöjä, mitkä vaan on totuttu tekemään niin ja joihin on kenties mahdollisuus löytää parempi tapa.

Mitä koitan tässä sanoa on se, että samoin kuin nykypäivän rakennus, niin ihminen on myös monimuotoinen kokonaisuus. Olemme ihmisinä erilaisia, arvostamme ja hahmotamme asioita eri tavalla. Kaikki huomioidaan meillä yksilöinä ja homma toimii kun kaikki työskentelevät ominaispiirteidensä mukaisissa tehtävissä. Elämä on kokonaisuus ja mikäli työpaikalla osataan tämä huomioida, ollaan jonkun hienon äärellä.