Kosteuskartoitus ja asuntokauppa

Kosteuskartoitus ja asuntokauppa

Älä unohda kosteuskartoitusta asuntokaupan yhteydessä – tilaa meiltä puolueeton kartoitus

Olet varmasti kuullut erilaista tarkastuksista, joita tehdään, kun ollaan ostamassa omakotitaloa. Moni ostaja ajattelee, että erilaiset tarkastukset kuuluvat vain omakotitalokauppoihin, mutta se ei pidä paikkaansa. Vaikka ei olekaan ostamassa kiinteistöä vaan asunto-osakkeen, niin on hyvä tehdä aina ostettavaan asuntoon kosteuskartoitus. Eli oli kyseessä sitten kerrostalo, rivitalo, luhtitalo tai erillistalo, niin kosteuskartoitus on syytä tehdä. Myös mökkikaupoilla saattaa kosteuskartoitus olla tarpeellinen. 

Soi­ta tai täytä lomake ja so­vi­taan, milloin kartoittajamme pää­sevät pai­kal­le.

Ota yhteyttä Soita 0444018528

Miksi kosteuskartoitus kannattaa aina tehdä?

Sen avulla voidaan varmistua, että ostettavassa kohteessa ei ole ylimääräistä sinne kuulumatonta kosteutta. Liiallinen kosteus voi aiheuttaa haittaa terveydelle, vaurioittaa rakenteita sekä pintoja ja myös vaikuttaa asunnon arvoon. Kosteusvaurioiden korjaaminen saattaa tulla todella kalliiksi, joten vastuut on hyvä selvittää ennen kaupantekoa.

Eräässä Etuovi.comin asunnon myynti-ilmoituksessa oli kerrottu seuraavaa:

Kosteuskartoitus tehty pintamittaus menetelmällä, lievää kosteutta havaittu, todennäköisesti kosteus on laatan ja vesieristeen välissä. Asiaa tutkitaan lisää siltä varalta, että kosteus olisi mennyt rakenteisiin”

Mikäli kosteutta on päässyt rakenteisiin, saatetaan puhua kymmenien tuhansien eurojen remontista. Todennäköisesti remontin aikana talossa ei voi asua. Kosteusvahinko saattaa myös aiheuttaa homekasvustoa ja home voi tarttua huonekaluihin sekä tekstiileihin. Pahimmassa tapauksessa ne pitää hävittää. 

Mikäli kosteuskartoitusta ei tehdä saattaa vastaavat ongelmat jäädä huomaamatta ja saada entistäkin suuremmat mittasuhteet.

Älä siis säästä väärässä paikassa, vaan anna ammattilaisten auttaa kosteuskartoituksen tekemisessä. Ota meihin yhteyttä ja kerromme lisää palveluistamme. Pääsemme paikalle nopeasti ja olemme luotettava ja puolueeton toimija. 

Kenen vastuulla on kosteuskartoituksen tekeminen?

Myyjän vastuulla on kertoa mahdollisista ongelmista, jotka ovat tiedossa. Kosteusongelmat usein eivät ole. Kosteuskartoituksen tekeminen ei ole taloyhtiön vastuulla ja usein kauppaa tekevät henkilöt eivät ole rakennusalan ammattilaisia, jotka tunnistavat mahdolliset riskirakenteet tai ongelmat, joten on syytä käyttää osaavaa asiantuntijaa apuna. 

Joskus kauppaa tehdessä totuutta myös hieman silotetaan ja negatiivisista asioista ei juuri pidetä ääntä tai sitten ne mainitaan ohimennen. On hyvä olla tarkkana. Asunnon ostaminen on kuitenkin monelle se elämän suurin ostos.

Kuka tekee kartoituksen?

Mikäli kosteuskartoitusta ei ole tehty ja sitä pyydetään saattaa välittäjä tarjota omaa yhteistyökumppaniaan tekemään työn. On kuitenkin suositeltavaa hankkia kartoituksen tekijäksi ulkopuolinen taho, jotta keskinäiset suhteet välittäjän ja mittauksia tekevän yrityksen kanssa ei aiheuta epävarmuutta työn laadusta. Jos kosteuskartoitus on tehty välittäjän suosiman tekijän toimesta ja kosteutta ei löytynyt, mutta on ollut syytä epäillä, niin toisen mielipiteen hankkiminen ja uuden tutkimuksen tekeminen saattaa olla paikallaan.

Miten kosteuskartoitus tehdään?

Kosteuden mittaamiseen on useita eri tapoja. Tavallisesti se toteutetaan pintakosteusmittauksella, jossa ei rikota rakenteita. Ennen mittausta on hyvä olla käyttämättä märkätiloja pariin päivään. Pintakosteusmittaus ei vielä kerro täysin todellista tilannetta, mutta sillä saadaan selville mahdollinen tarve tarkemmille tutkimuksille. Mikäli tarvetta on, niin silloin voidaan ottaa käyttöön muita menetelmiä, joista voit lukea tarkemmin täältä.


Haluatko lisätietoa tai tarjouksen palvelusta?

Ota yhteyttä