Kosteuskartoitus ja kosteusmittaus

Vesivahingon sattuessa kosteus on saattanut ehtiä rakenteisiin, esimerkiksi lautaparketin alle. Kartoitamme kosteusvahingon laajuuden ja ehdotamme tarvittavat kuivaustoimenpiteet. Tarvittaessa järjestämme myös kuivatuksen. Kosteuskartoitus voidaan tehdä paikallisena tutkimuksena tai useita tiloja kattavana tarkasteluna. Ota yhteyttä, niin sovitaan milloin kartoittajamme pääse paikalle.

4,67/5

(462 Arvostelua)

Soita 044 4018 528 Ota yhteyttä

Kosteuskartoitus ja kosteusmittaus

Vesivahingon sattuessa kosteus on saattanut ehtiä rakenteisiin, esimerkiksi lautaparketin alle. Kartoitamme kosteusvahingon laajuuden ja ehdotamme tarvittavat kuivaustoimenpiteet. Tarvittaessa järjestämme myös kuivatuksen. Kosteuskartoitus voidaan tehdä paikallisena tutkimuksena tai useita tiloja kattavana tarkasteluna. Ota yhteyttä, niin sovitaan milloin kartoittajamme pääse paikalle.

4,67/5

(462 Arvostelua)

Soita 044 4018 528 Ota yhteyttä

Kosteuskartoituksen tekemiseen on monia tekniikoita

Kosteuskartoituksessa käytettäviä rakenteita rikkomattomia tutkimusmenetelmiä ovat aistinvarainen tutkimus ja pintakosteusmittaus. Rakenteellisia ja ainetta rikkovia kosteusmittauksia puolestaan ovat näytepalamittaukset, porareikämittaukset ja piikkimittaukset. Näytepalamenetelmällä ja porareikämittauksilla voidaan mitata betonin kosteus. Piikkimittauksella tutkitaan puuosien kosteutta. Useimmiten rakennetta rikkovia mittausmenetelmiä hyödynnetään työmailla.

Milloin kosteusmittaus tai kosteuskartoitus tehdään?

Tavallisesti kosteusmittausta tarvitaan esimerkiksi vesivahingon jälkeen, kun halutaan varmistaa ylimääräisen kosteuden poistuminen. Tällöin käytetään tavallisesti rakennetta rikkomattomia menetelmiä.  Mitä tulee vesi- ja kosteusvahinkoihin, niin ne ovat verrattain yleisiä. Vesi- tai kosteusvahingon voi aiheuttaa esimerkiksi:

  • ontelolaatan onteloihin jäänyt vesi
  • maakosteus alapohjassa tai kellarin seinissä
  • vesikatteen vuoto
  • astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen aiheuttama vuoto
  • muun talotekniikan aiheuttama vesivuoto

Soi­ta tai täytä lomake, niin saat he­ti asian­tun­ti­jan neu­vot ja so­vi­taan, kos­ka kar­toit­ta­jam­me pää­see pai­kal­le.

Ota yhteyttä Soita 0444018528

Jos vesivahinko on juuri tapahtunut ja et ole varma miten toimia voit lukea aiheesta lisää blogistamme.

Lue alta lisää yleisistä ongelmakohdista ja kosteuskartoitustarpeista.

Lattiamattojen pintakosteusmittaus

Haisevat muovimatot ovat yleinen oire maton alla olevasta kosteudesta. Syynä voi olla vesivahinko tai liian aikainen betonin päällystäminen. Muovimaton liimapinta ja muovimatto alkavat hitaasti hajoamaan liiallisen kosteuden takia, jolloin matot alkavat usein haisemaan. Lattiamaton alta voidaan tutkia kosteuspitoisuuksia viiltomittauksella, jossa lattiamattoon tehdään veitsellä viilto ja kosteus mitataan heti päällysteen alta suhteellisen kosteuden mittauksena. Tämä on menetelmänä tarkka, mutta mittauspisteiden valinta on tärkeää. Pintakosteusmittauksella voidaan tarkastella ensin tilaa kokonaisuutena ja ottaa sitten viiltomittauksella tarkempia tuloksia tärkeimmistä kohdista.

Kosteusvahingot runkopuissa

Uudistyömailla rakennuksen runkopuut tai muut puuosat voivat altistua sateille ja haastaville sääolosuhteille. Myös muut kosteusvahingot voivat aiheuttaa puuosien kastumista rakennustyömaalla. Runkopuiden kosteusmittauksella voidaan varmistua, että runkopuut ovat riittävän kuivat rakennustöiden jatkamista varten.

Asuntokaupan kosteuskartoitus

Asunnon ostajaa kiinnostaa asuntosi kosteiden tilojen kunto. Kartoitamme kosteiden tilojen toimivuuden ja kunnon. Asuntokaupan kosteuskartoitus tehdään pintakosteusmittarilla, eli ainetta rikkomattomalla menetelmällä. Lisäksi tarkistetaan kopolaatat, eli heikosti kiinni olevat laatat. Mittaukset tehdään yleensä asunnon kaikkii kosteisiin tiloihin, eli kylpyhuoneisiin, saunoihin ja WC-tiloihin. Lisäksi keittiön allaskaapin alta tarkistetaan mahdolliset vesivuotovahingot.

Mittausta varten suihkua tai saunaa ei tulisi käyttää noin 1-2 vuorokauteen ennen mittausta. Pintakosteusmittaus on suuntaa antava menetelmä, mutta parhaassa tapauksessa sillä saadaan todettua kosteiden tilojen hyvä toimivuus. Voit lukea tarkemmin kosteusmittauksesta asuntokaupan yhteydessä blogistamme.

Taloyhtiön kosteiden tilojen kartoitus

Teemme mittauksia myös taloyhtiöille, jotka haluavat tarkastaa koko taloyhtiönsä kosteiden tilojen kunnon. Usein taloyhtiöissä kylpyhuoneita on voitu remontoida asuntojen kesken eri aikoina. Mittauksessa tarkistetaan kosteiden tilojen kunto pintakosteusmittauksella, otetaan valokuvia kosteiden tilojen kunnosta ja tarkistetaan kopolaatat. Osa kylpyhuoneista voi olla hyvin toimivia ja osassa käytössä vielä alkuperäiset kylpyhuoneen rakenteet. Mittausraportin pohjalta on helppoa suunnitella taloyhtiön korjaustarpeita, ja mittaus tulee tietysti asukasta kohden edullisemmaksi, kun se tehdään kerralla koko taloyhtiöön.

Kosteuskartoitukset työmaalle

Työmailla on omat tarpeensa erilaisille kosteuskartoituksille ja mittauksille. Palveluistamme työmaille voit lukea tarkemmin omalta palvelusivulta täältä.

Katso lyhyt esittely kosteusmittauspalvelustamme työmaalla