Miten toimia vesivahingon sattuessa

Miten toimia vesivahingon sattuessa

Apua! Lattialla on vettä – mitä nyt?

Ensimmäinen asia vesivahingon sattuessa on sulkea vedentulo. Mikäli kyseessä on sähkölaite, kuten esimerkiksi vuotava pesukone, niin se tulee ensin sammuttaa ja heti sen jälkeen sulkea hana. Lattian kuivaaminen ja vahingon rajaaminen ovat vuorossa seuraavaksi, jotta vältetään veden leviäminen kiinteistöön ja mahdolliset lisävahingot.

Varsinaisen putkirikon sattuessa ja tilanteen ollessa todella paha on vedentulo katkaistava pääventtiilistä ja apuun pyydettävä ehkä päivystävä putkimies. Taloyhtiöissä usein isännöitsijä tai huoltoyhtiö päivystää vuorokauden ympäri, joka hoitaa tarvittavan avun paikalle.

Kriittinen tilanne on ohi – seuraavaksi on aika suorittaa vesivahinkokartoitus

Ennen korjauksen aloittamista on kartoitettava tilanne ja vahinkojen laajuus. Paikalle tilataan ammattilainen, joka dokumentoi vahingot ja tekee kartoituksen. Siinä selvitetään vesivahingon syy ja laajuus. Asiakas saa kirjallisen raportin, joka sisältää muunmuassa valokuvia ja toimenpideohjeet.
Kartoituksen jälkeen voidaan aloittaa kuivaus- ja korjaustoimenpiteet. Lue palvelusivuiltamme lisää kartoitus- ja kuivauspalvelustamme.

Mitä tapahtuu kuivauksen jälkeen?

Kuivauksen jälkeen tehdään vielä lopputarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki vesi on poistettu ja kaikki ylimääräinen kosteus on huolellisesti kuivattu. Lopputarkastuksen jälkeen voidaan aloittaa korjaustoimenpiteet. Tässä vaiheessa on hyvä päättää, että mitä lähdetään korjaamaan ja mitä heitetään pois.

Kun on laadittu lista korjaustoimenpiteistä, voidaan aloittaa remontointi. Remontoidessa tulee noudattaa hyvää rakentamistapaa ja tehdä korjaukset siten, että tulevaisuudessa vesivahinkoa ei pääse helposti syntymään uudestaan.

Useimmiten vesivahingon syynä on kodinkone

Vesivahingot ovat yleisiä ja niitä sattuu noin 100 päivässä ympäri Suomen. Joskus syynä on putkirikko, mutta useimmiten näin ei ole. Yleisimpiä syitä vesivahinkoon ovat:

  • pyykin- tai astianpesukoneet ja niiden vesiletkut, tiivisteet sekä liitännät
  • jääkaapin tai pakastimen lauhdevedet
  • saniteettitilojen vuotavat hanat, ammeet tai wc-istuimet
  • hormi – tai kattovuodot
  • sadevesijärjestelmän tukkeutuminen tai vuoto
  • huonosti suunnitellut tai asennetut sadevesijärjestelmät (ongelmat salaojien kanssa jne.)
  • huonosti hoidetut putket tai hanat
  • huono ilmanvaihto, joka aiheuttaa kosteuden kertymistä
  • huonokuntoiset ikkunat tai ovet ja niiden tiivisteet

Katso muutama vinkki vesivahingon ehkäisemiseen

Osaa vesivahingoista ei voi ehkäistä ennalta, mutta riskiä voi pienentää omilla toimilla merkittävästi. Yleiset huoltotoimenpiteet on hyvä tehdä ajallaan ja putkiremonttia ei kannata lykätä loputtomasti.

Pesukoneen alle voi hankkia suojakaukalon, jos se sijaitsee sellaisessa paikassa, missä ei ole lattiakaivoa lähettyvillä. Liitännät ja letku on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Älä myöskään jätä konetta pyörimään ilman valvontaa, vaan pese pyykkiä tai käytä tiskikonetta, kun olet kotona.

Huolla kodin laitteet ja laitteistot, kuten jääkaapit ja ilmalämpöpumput ja muut säännöllisesti.
Pidä huoli toimivasta ilmanvaihdosta ja varmista, että ilmanvaihtoaukot eivät ole tukossa. Muista myös huoltaa putkia ja lattiakaivoja tarkastamalla ne säännöllisesti tukosten varalta.

Tarkasta ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja pidä myös huoli märkätilojen kunnosta sekä sadevesijärjestelmän toimivuudesta.

Jos epäilet, että asunnossasi on kosteusongelma, niin lue lisää kosteuskartoituspalvelustamme ja ole meihin yhteydessä, niin selvitetään tilanne.


Haluatko lisätietoa tai tarjouksen palvelusta?

Ota yhteyttä