Yritys, joka toimii rakennusalalla ilman esimiehiä

Yritys, joka toimii rakennusalalla ilman esimiehiä

Avaamme rekrytoinnin elokuussa ja kirjoitin tämän blogin sillä kulmalla. Nostan esiin muutaman asian toimintamallistamme, jotka ovat tärkeitä ja jatkan siitä myös seuraavissa blogeissa. Kirjoituksilla haluan saada sinut miettimään, kuinka toimisit solumallissa jossa ei ole esimiehiä.

https://vertia.fi/itseohjautuvat-solut/

Solumalli toimii meillä hyvin. Minkälaisia ihmisiä meillä sitten on, kun solut ilman esimiehiä on saatu toimimaan hyvin? Onko tämä malli epätavallinen rakennusalalla? Tässä toimintamallissa otetaan vastuu myös muista asioista, kuin vain työn suorittamisesta. Se, että työ tehdään asiakasta ajatellen ajan kanssa ja oikein, on meillä itsestäänselvyys ja siitä otetaan vastuu, mutta tämä on paljon muutakin.

Vertian yleinen periaate:

Vertialaiset

  •       ovat luotettavia ja vastuuntuntoisia aikuisia ihmisiä, jotka kykenevät tekemään tärkeitä päätöksiä
  •       kantavat vastuun omista tekemisistään ja päätöksistään
  •       ovat erehtyväisiä ja tekevät joskus virheitä
  •       haluavat tehdä hyvää työtä ja kehittyä jatkuvasti ammattilaisena
  •       eivät tarvitse suojelua, vaan pystyvät vastaanottamaan huonotkin uutiset ja palautteen

Kun oikeat ihmiset kohtaavat

Kun oikeat ihmiset kohtaavat rekrytoinnin tuloksena, se on jotain aivan mahtavaa. Ilmapiiri on kannustava ja oppiva sekä se ruokkii yhteishenkeä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tulisi erimielisyyksiä. Mielipide-eroja on aina, mutta se miten asiat käsitellään on rakentavin vaihe. Erimielisyyksiä pitää olla, koska se vahvistaa myös henkistä kasvua, eikä ainoastaan jotain tapaa toimia. Erimielisyydet voivat opettaa näkemään asioita toisin, jos asioita uskaltaa katsoa toisesta kulmasta. Isolla egolla ei pärjää meillä, vaan enemmän asenteella, että kuunnellaan muita ja tuodaan rohkeasti omaa näkemystä esiin.

Joustoa työ- ja yksityiselämään

Työtehtävien kannalta olemme joustavia, sillä perehdytämme useampaan tehtävään. Käymme kehityskeskusteluissa läpi ihmisten intohimon, kyvykkyyden ja yrityksen tarpeen. Otimme kehityskeskusteluihin Siilikonseptin mallin, joka käytössä havaittiin hyväksi. Tämä on yksi tapa, joka auttaa hahmottamaan omaa roolia. (Hyvästä paras -kirja)

Siilikonseptin mukaan hyvässä roolissa yhdistyvät seuraavat asiat:

  • Minua innostaa se, mitä teen (Intohimo)
  • Voin kehittyä siinä todella hyväksi (Kyvykkyys)
  • Sille, mitä teen on tarvetta ja se luo arvoa. (Tarve)

Kehityskeskustelussa henkilö valitsee mentorin. Mentori voi olla kuka tahansa kollega. Mentoriksi valitaan henkilö, joka voi parhaiten auttaa oman roolin kehittämisessä. Mentori ja mentoroitava käyvät läpi Siilikonseptin mukailtua kysymyskaavaa, kuten mikä innostaa, missä hän voi tulla todella hyväksi ja mille on tarvetta. Mitä pitää oppia ja missä?

Ettei kamelin selkä katkea

Kehityskeskustelun avulla on tarkoitus saada jokainen miettimään missä on hyvä ja mihin haluaa kehittyä unohtamatta yrityksen tarpeita. Tämä selkeyttää jo olemassa olevia rooleja. Aina ei tarvitse opetella uutta roolia, vaan voi syventää jo olemassa olevaa. Mikäli rooleja on liikaa, niitä voi myös vähentää. On tärkeää itse huomata oma kuorma ja toimia sen mukaan. Mentori on tukena.

Lyhyempi viikko mielessä?

Koska nykyään moni haluaa tehdä lyhyempää viikkoa ja antaa enemmän aikaa muulle elämälle, niin Vertiassa voi tehdä 32 tuntista viikkoa jos haluaa, 40 tuntisen sijaan. Mikäli sinulla on omia menoja keskellä viikkoa / työpäivää tms. Voit vain merkitä sen kalenteriin, tällöin töiden järjestelijä tietää, ettet voi tehdä silloin keikkaa. Sinun ei tarvitse kertoa kenellekään mihin menet ja miksi olet pois. Monissa työ tyypeissä järjestät myös itse omaa kalenteriasi esimerkiksi jatko mittausten osalta. Tuntimerkinnät tehdään toiminnanohjausjärjestelmään. Jos tunnit menevät miinukselle, ne voi tehdä takaisin tai ne voidaan vähentää palkasta, kuinka itse haluaa. Ylitöitä emme suosi, sillä jokaiselle meistä on tärkeää oma aika. Pyrimme hoitamaan työt työaikana. Kyllä meilläkin on töissä kiirettä, mutta se ei synny esimiehen käskystä. Kaikilla on oma vastuuntunto ja halu palvella asiakasta hyvin, josta helposti aiheutuu venymistä. Esimerkiksi asiakas on unohtanut kosteusmittauttaa jonkun alueen ja pyytää pääsisikö millään huomiseksi mittaamaan.

Elokuussa etsimme jälleen henkilöä tekemään kosteus- ja tiiveysmittauksia. Henkilö voi olla rakennusalalla toimiva tai alanvaihtaja, tärkeintä on, että oikeat ihmiset kohtaavat.

Seuraavassa blogissa kerron kuinka Vertiassa tehdään päätöksiä, jotka perinteisesti tekee esimies tai johto.


Kiinnostuitko Vertiasta työpaikkana? Katso avoimet työpaikat tai jätä avoin hakemus.

Hae töihin