Keinot betonin kuivumiseen aikataulussa

Keinot betonin kuivumiseen aikataulussa

Be­to­nin kui­vu­mi­sen myö­häs­ty­mi­nen on iso asia työ­maal­le. Jos be­to­ni ei ole kui­vaa, kun pi­täi­si al­kaa pin­noit­ta­maan, vii­väs­tyt­tää se usein ko­ko työ­maan ai­ka­tau­lua. Tä­mä taas ai­heut­taa se­ka­sor­toa ko­ko työ­maal­la ja usein yli­mää­räi­siä kus­tan­nuk­sia. Va­li­tet­ta­vas­ti jos­kus pai­neen al­la pää­dy­tään myös pin­noit­ta­maan mä­räl­le. Tä­mä taas voi al­tis­taa ra­ken­nuk­sen  kos­teus­vau­riol­le, jos­ta seu­raa hait­taa asuk­kail­le se­kä kor­jaus­kus­tan­nuk­sia ra­ken­nus­liik­keel­le. Sik­si oli­si­kin tär­keää kiin­nit­tää he­ti al­ku­met­reil­tä läh­tien huo­mio­ta be­to­nin kui­vu­mi­seen. Käyn­kin täs­sä lä­pi omat ha­vain­tom­me sii­tä, mit­kä asiat ovat joh­ta­neet be­to­nin kui­vu­mi­sen myö­häs­ty­mi­seen työ­maal­la ja kuin­ka sen kui­vu­mis­ta voi jou­dut­taa.

Miksi betonin kuivuminen viivästyy?

Be­to­nin kui­vu­mi­seen vai­kut­ta­vat te­ki­jät voi­daan ja­kaa kar­keas­ti nel­jään eri osa-aluee­seen: suun­nit­te­luun, va­la­mi­seen, työ­maa-ai­kai­siin kui­vu­mi­so­lo­suh­tei­siin se­kä ve­si­va­hin­koi­hin.

Suunnittelu

Suun­nit­te­lu­vai­hees­sa be­to­nin kui­vu­mi­seen voi­daan vai­kut­taa ken­ties kaik­kein eni­ten. Kaik­ki läh­tee rea­lis­ti­ses­ta ai­ka­tau­lus­ta. Jos ai­ka­tau­lu on liian tiuk­ka suh­tees­sa be­to­nin kui­vu­mi­seen, pie­net­kin poik­kea­mat voi­vat ai­heut­taa se­ka­sor­toa työ­maal­la. Jo ra­ken­ne­suun­nit­te­lus­sa tu­li­si huo­mioi­da mui­den vaa­ti­mus­ten li­säk­si be­to­nin kui­vu­mi­sai­ka­tau­lu. Pak­sut va­lu­ker­rok­set kui­vu­vat hi­taam­min kuin ohuet. Myös yh­teen suun­taan kui­vu­vat ra­ken­teet kui­vu­vat hi­taam­min kuin kah­teen suun­taan kui­vu­vat.

Be­to­ni­laa­dun va­lin­nal­la on myös iso vai­ku­tus kui­vu­mi­sai­ka­tau­luun. Be­to­ni­re­sep­tin laa­ti­mi­seen kan­nat­taa pa­nos­taa yh­des­sä be­to­ni­toi­mit­ta­jan kans­sa. Ta­voit­teek­si kan­nat­taa ot­taa be­to­ni jon­ka ve­si-se­ment­ti­suh­de on al­hai­nen, mut­ta jos­sa kui­ten­kin voi­daan säi­lyt­tää työs­tet­tä­vyy­del­tä vaa­dit­ta­vat omi­nai­suu­det. Näin työ­maal­le tuo­ta­va be­to­ni si­säl­tää jo läh­tö­koh­tai­ses­ti mah­dol­li­sim­man vä­hän vet­tä. Kun ai­ka­tau­lu on tiuk­ka, kan­nat­taa li­säk­si va­li­ta no­peas­ti kui­vu­va be­to­ni.

Valuvaihe

Va­la­mis­vai­he on myös erit­täin mer­ki­tyk­sel­li­nen be­to­nin kui­vu­mi­sen kan­nal­ta. Jäyk­kää be­to­nia on mu­ka­vam­pi kä­si­tel­lä, kun sii­hen li­sää vet­tä. Tä­mä voi kui­ten­kin vii­väs­tyt­tää be­to­nin kui­vu­mis­ta jo­pa kuu­kau­sia. Ve­den si­jaan pi­täi­si käyt­tää tä­tä tar­koi­tus­ta var­ten ke­hi­tet­ty­jä be­to­nin not­kis­tu­sai­nei­ta. Be­to­nin rae­kool­la on myös oma vai­ku­tuk­sen­sa. Iso­ra­kei­nen, pal­jon kiin­teää ai­net­ta si­säl­tä­vä be­to­ni­mas­sa kui­vuu no­peam­min kuin pie­ni­ra­kei­nen. On tär­keää myös, et­tä va­lun al­la ei ole lam­mi­koi­ta tai muu­ta­kaan yli­mää­räis­tä kos­teut­ta. Li­säk­si ker­rok­sel­li­sis­sa va­luis­sa, ku­ten plaa­no- tai pin­ta­be­to­ni­va­luis­sa, liian kos­tean be­to­nin pääl­le va­la­mi­nen voi vii­väs­tyt­tää kui­vu­mis­ta mer­kit­tä­väs­ti.

Olosuhteet

En­sim­mäi­nen asia, jo­ka va­lun jäl­keen kan­nat­taa teh­dä be­to­nin kui­vu­mi­sen jou­dut­ta­mi­sek­si, on hioa se­ment­ti­lii­ma pois be­to­nin pääl­tä. Hio­mi­nen voi­daan teh­dä kui­ten­kin vas­ta jäl­ki­hoi­don jäl­keen, jot­ta be­to­ni pää­see ko­vet­tu­maan.

Vaik­ka kaik­ki edel­lä mai­ni­tuis­ta asiois­ta oli­si­vat täy­sin kun­nos­sa, ei be­to­ni sil­ti­kään pää­se vält­tä­mät­tä lain­kaan kui­vu­maan, jol­lei sen kui­vu­mi­so­lo­suh­teet ole riit­tä­vät. Olen­nai­sin asia kui­vu­mi­so­lo­suh­teis­sa on be­to­nin kans­sa kos­ke­tuk­sis­sa ole­van il­man suh­teel­li­nen kos­teus. Il­man suh­teel­li­sen kos­teu­den täy­tyy ol­la pie­nem­pi kuin be­to­nin, jot­ta be­to­ni voi haih­dut­taa vet­tä il­maan. Tä­mä taas saa­daan ai­kaan var­mis­ta­mal­la, et­tä il­ma on riit­tä­vän läm­min­tä, jot­ta se pys­tyy si­to­maan it­seen­sä riit­tä­väs­ti kos­teut­ta, se­kä var­mis­ta­mal­la il­man kier­to ja tuu­le­tus. Be­to­ni ei siis ala kui­vu­maan en­nen kuin ti­laan saa­daan riit­tä­vä läm­mi­tys, mie­lel­lään n. 20-25 C°. Ke­säi­sin, kun ul­koil­ma on kos­teaa, tuu­le­tus tu­li­si mi­ni­moi­da pi­tä­mäl­lä ovet ja ik­ku­nat kiin­ni se­kä käyt­tä­mäl­lä si­säl­lä kos­teu­den­ke­rää­jiä, jot­ka ke­rää­vät yli­mää­räi­sen kos­teu­den il­mas­ta.

Luon­nol­li­ses­ti myös be­to­nin läm­pö­ti­la vai­kut­taa kui­vu­mi­seen. Läm­min be­to­ni luo­vut­taa kos­teut­ta te­hok­kaam­min ja kui­vuu no­peam­min. Be­to­nia voi­daan läm­mit­tää si­säl­tä päin käyt­tä­mäl­lä lat­tia­läm­mi­tys­tä. Be­to­nin kui­vat­ta­mi­sek­si no­peas­ti tai vai­keis­sa olo­suh­teis­sa on ole­mas­sa myös tä­hän tar­koi­tuk­seen teh­ty­jä kui­va­tus­ka­na­via, jot­ka asen­ne­taan ra­ken­tee­seen va­lu­vai­hees­sa. Ul­koa­päin be­to­nia voi­daan läm­mit­tää esi­mer­kik­si le­vy­kui­vai­mil­la.

Be­to­nin kui­vu­mis­ta hi­das­ta­vat myös li­ka ja pö­ly. On­kin tär­keää huo­leh­tia työ­maan sii­vouk­ses­ta sään­nöl­li­ses­ti, sil­lä se jou­dut­taa be­to­nin kui­va­mis­ta. Työ­maa­lo­gis­tii­kas­sa on myös otet­ta­va be­to­nin kui­vu­mi­nen huo­mioon. Yli­mää­räi­nen ta­va­ra be­to­nin pääl­lä es­tää te­hok­kaas­ti be­to­nin kui­va­mi­sen. Oli­si­kin tär­keää, et­tä pin­nat, jot­ka ha­lu­taan saa­da no­peas­ti kui­vak­si, oli­si­vat mah­dol­li­sim­man tyh­jiä ta­va­ras­ta, jol­loin kui­vu­mi­nen voi ta­pah­tua es­teet­tö­mäs­ti.

Usein työ­maal­la on ko­va kii­re pin­noit­ta­maan ti­lo­ja, jois­sa be­to­ni on riit­tä­vän kui­va. Se, mi­tä ei usein­kaan osa­ta huo­mioi­da on, et­tä tä­mä voi hi­das­taa vie­res­ten ti­lo­jen kui­vu­mis­ta. Tä­mä joh­tuu sii­tä, et­tä pin­noi­tus­ti­lan­tees­sa be­to­nin kui­vu­mi­nen jat­kuu vie­lä kauan pin­noit­ta­mi­sen jäl­keen­kin sil­loin­kin, kun be­to­ni on riit­tä­vän kui­va pin­noi­tus­ta var­ten. Kun be­to­nin luon­nol­li­sin kui­vu­mis­reit­ti tu­ki­taan pin­noit­ta­mal­la, koit­taa be­to­niin jää­nyt kos­teus löy­tää uu­den rei­tin pois­tua ra­ken­tees­ta. Täl­löin kos­teus al­kaa siir­ty­mään si­vu­suun­nas­sa ti­loi­hin, jois­sa ei ole vie­lä pin­noi­tus­ta. Tä­mä taas joh­taa sii­hen, et­tä kos­teus näi­den ti­lo­jen be­to­nis­sa nou­see ja kui­vu­mi­nen voi vii­väs­tyä mer­kit­tä­väs­ti­kin. Sik­si oli­si­kin kui­vu­mi­sen kan­nal­ta jär­ke­vää pin­noit­taa vas­ta, kun ko­ko va­lu on to­det­tu kui­vak­si.

Vesivahingot

Va­li­tet­ta­vas­ti työ­maal­la sat­tuu usein ve­si­va­hin­ko­ja. Ve­si­va­hin­gon voi ai­heut­taa esi­mer­kik­si put­ki­rik­ko tai riit­tä­mä­tön suo­jaus. Kun be­to­ni kas­tuu, vii­väs­tyt­tää se luon­nol­li­ses­ti sen kui­vu­mis­ta. Var­sin­kin NP-be­to­ni voi ol­la hy­vin vai­kea saa­da kui­vak­si, jos se kas­tuu joh­tuen sen eri­tyi­so­mi­nai­suuk­sis­ta.

Uu­sien pien­ta­lo­jen ve­si­va­hin­gois­ta suu­rin osa liit­tyy koe­pon­nis­tuk­seen. Vas­taa­via on­gel­mia on luon­nol­li­ses­ti myös muis­sa ra­ken­nuk­sis­sa. Tyy­pil­li­sin paik­ka on ja­ko­tu­kin lii­tos. Koe­pon­nis­tus kan­nat­tai­si­kin ajoit­taa aa­mu­päi­vään ja mie­lui­ten ei vii­kon­lop­pua vas­ten. Näin mah­dol­li­siiin on­gel­miin on hel­pom­pi puut­tua, jos put­kien lii­tok­set vuo­ta­vat.

Toteutus ratkaisee

Lop­pu­jen lo­puk­si be­to­nin kui­vu­mi­nen on hy­vin yk­sin­ker­tai­nen asia. Kun edel­lä mai­ni­tut asiat ovat ko­ko­nai­suu­des­saan huo­mioi­tu työ­maan al­ku­met­reil­tä saak­ka, kui­vuu työ­maa usein hy­vin ai­ka­tau­lus­sa tai jo­pa rei­lus­ti etua­jas­sa.

Jos kai­paat apua be­to­nin kui­vu­mi­ses­sa, ole yh­tey­des­sä, niin löy­de­tään yh­des­sä rat­kai­sut! Tu­tus­tu myös Kos­teus­mit­taus ja Olo­suh­de­seu­ran­ta -pal­ve­lui­him­me.


 
Kuuntele asiantuntijan haastattelu betonin kuivumiseen liittyen Vertiapodista
 


Ha­luat­ko li­sä­tie­toa tai tar­jouk­sen pal­ve­lus­ta?

Ota yhteyttä