Ontelovesien kosteuskartoitus ja kuivaus

Ontelovesien kosteuskartoitus ja kuivaus

Tässä blogissa käyn läpi miten ontelovedet saadaan poistettua, kartoitettua ja kuivattua. Ehkä olet asukas, jolle on ilmestynyt tumma läikkä kattoon tai korjaustöistä vastaava henkilö, jonka pitäisi hoitaa ongelma kuntoon. Toivon tekstin tuovan mielenrauhaa helposti ratkaistavissa olevaan ongelmaan.

Tyypillinen ongelma uudiskohteen takuuajalla

Varsin tyypillisiä vesivahinkoja uudiskohteen takuuajalla ovat ontelovedet, jotka ilmestyvät asunnon tai muun tilan kattoon tummina läikkinä kastellen sisäkatossa olevan maalin ja tasoitteen. Tämä voi hyvin tapahtua vielä vuodenkin päästä kohteen valmistumisesta.

Ontelolaatta rakentamisessa

Ontelolaatta on teräsbetoninen elementti, jossa on onteloita, joiden avulla rakenteesta saadaan kevyempi säilyttäen kuitenkin lujuus ja kantavuus. Ontelolaattoja käytetään niin ala-, ylä- ja välipohjissa. Betonirakenteisen kerrostalon asuntojen lattiat ja katot ovat siis usein ontelolaatoista valmistettuja. Laatan betoni on hyvin tiivistä, joten se ei päästä vettä helpolla lävitseen, joten vesi voi säilyä ontelossa huomaamattomana pitkään. Ontelolaattoihin tehdään jo tehtaalla vedenpoistoreiät ja niiden avaus pitäisi varmistaa työmaalla. Eri työvaiheissa reiät voivat kuitenkin tukkiutua ja onteloon voi myös päästä vettä tai betonivalua, joka sitten kuivuu heikosti ontelon sisällä. Tyypillinen ongelma on myös laatan päädyssä olevien valutulppien pettäminen.

Veden poisto poraamalla

Kyseessä ei ole kuitenkaan yleensä suuri ongelma, vaan usein vettä on jäänyt yksittäiseen onteloon. Vaikka vesimäärä ontelossa voi olla kymmeniä litroja, saadaan se usein kosteuskartoituksen yhteydessä sieltä hallitusti ulos. Uusi betoni on myös hyvin emäksistä ja ontelotila ravinteetonta, joten homeet eivät viihdy onteloissa, vaikka vesi on siellä kauan seissytkin. Aina vettä ei tietysti tule onteloon poratessa ollenkaan, mutta lähtökohtaisesti valmistaudutaan aina ontelosta tulevaan suureen vesimäärään. Suojaukset, saavit ja vesi-imurit tulee olla siis valmiina, vaikka vesijälki näyttäisi pieneltä. Vettä voi myös tulla viereisestä ontelosta, vaikkei siinä näy jälkeäkään. Ontelossa voi olla myös täyttövalua tai purseita, joiden takia siellä on erilaisia taskuja, ja porauksia tulee siten tehdä useaan kohtaan onteloa.

Vuodon syyn selvittäminen

Vuodon syy pyritään aina selvittämään kartoituksen yhteydessä. Kuten aiemmin todettiin, usein kyse on rakennusaikaisesta onteloon jääneestä vedestä, mutta syy voi olla muuallakin. On tärkeää selvittää vuodon syy, jotta se ei toistuisi uudelleen. Vesi voi olla peräisin myös esimerkiksi katolta, yläkerran asunnosta tai putkistosta. Aina vuotoa ei saada selville, koska saapuessa paikalle vedentulo voi olla jo loppunut, mikä hankaloittaa syyn selvittämistä. Laadukas dokumentointi vuodon sijainnista ja mahdollisista syistä on joka tapauksessa olennaista, joten kartoituksesta toimitetaankin aina raportti.

Kuivaus

Kun vesi on saatu ontelosta ulos, voidaan aloittaa kuivaus. Yleensä kuivaus tehdään adsorptiokuivaimella, jolla ontelotilaan saadaan syötettyä kuivailmaa (noin 20 RH-%). Onteloon jäänyt kosteus sitoutuu kuivailmaan ja poistuu toisen reiän kautta. Koneen erottelema märkäilma viedään poistoletkulla yleensä ulos tuuletusikkunasta. Joissain tapauksissa, lähinnä täyteen valetuissa onteloissa, voidaan käyttää myös levykuivaimia, jotka perustuvat betonin kuumentamiseen. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa. Kuivatusaika on tyypillisesti 1-2 viikkoa, mutta on täysin tapauskohtaista.

Lopuksi kuiva ontelo todennetaan mittaamalla ontelotilan suhteellinen kosteus, kunhan kuivatus on ensin lopetettu vuorokausi aikaisemmin ja ontelo päässyt tasaantumaan. Kosteuden tulisi olla enintään 90 RH-%, mutta mieluummin alle 80 RH-%. Vanhemmissa rakennuksissa vielä alhaisempia. Lukemat voivat kuulostaa suurilta, mutta kun kyse on melko uudesta betonista, ovat ne aivan normaaleita ja turvallisia tuloksia. Kosteus tasaantuu aikojen saatossa kohti sisäilman arvoja, eli 30-60 RH-%:iin, mutta uudella betonilla ja ontelolla tässä voi kestää useita vuosia, vaikkei se olisi edes kastunut missään vaiheessa valun jälkeen.


Haluatko lisätietoa tai tarjouksen palvelusta?

Ota yhteyttä