Kosteusmittaaja ei vain mittaa, vaan auttaa työmaata onnistumaan

Olen ollut kolme vuotta Vertialla kosteusmittaajana ja sitä ennen toimin työmailla puuseppänä. Lähdin kirjoittamaan tätä blogia työmaakokemuksen kautta ja miten näen työmaiden kosteusmittaukset sekä niiden tarpeen. Miten voimme palvella työmaita tehokkaasti ja edistää hyviä olosuhteita?

Kun aloitin Vertialla, työmaille ei tehty kosteusmittaussuunnitelmaa, vaan mestarit soittivat meille, kun tarvitsivat mittauksia. Menin työmaakopille, jossa minulle sanottiin, mitä pitäisi mitata. Sopeuduin siihen hetkeksi, sillä ajattelin, että työmaalla tiedetään missä mennään. Kuitenkin, kun minulle soitettiin viikon välein, että tule mittaamaan, ajattelin, että nyt ei ihan tiedetä missä mennään. Märäksi mitattu valu ei kuivu viikossa. Ei kannata mitata jatkuvasti märkää tulosta, vaan sisäilman olosuhteita täytyy korjata, jotta valun kuivuminen on tehokasta. Uudelleenmittaus kannattaa tehdä vasta sitten, kun olosuhteet ovat olleet hyvät ja on mahdollista, että valu on jo kuivaa. Tarkkana ja kustannustehokkaana ihmisenä, sekä asioiden selkeyden vuoksi ajattelin, että mikäli meillä olisi suunnitelma, kaikki osapuolet näkisivät ajoissa, miten paljon ja koska mitataan, sekä mitkä ovat olosuhteet ja kustannukset. Näin voimme myös ajoissa antaa kuivumiseen tarvittavat olosuhdeohjeet, kun seuraamme työmaata.

On aurinkoinen aamu ja ajelen työmaalle alkupalaveriin. Olin sopinut palaverin aiemmin kohteeseen, tarkoituksena on käydä kosteusmittaustarpeet läpi. Sain mailiini tarvittavat tiedot ja luin ne ennakkoon. Nykyään kosteudenhallintasuunnitelmat ovat tarkempia, mutta ennen niissä mainittiin vain, että märkätilat mitataan. Nykyään määritellään tarkemmin mittaustarpeet. Kun kosteusmittaussuunnitelma on tehty, se on myös dokumentti siitä, mitä on suunniteltu ja lopuksi nähdään, miten se on toteutunut. Vertialaiset ovat kosteusmittauksen asiantuntijoita ja olenkin kuullut monelta kollegaltani, kuinka työmaalla on kuunneltu heitä ja heidän havaintojaan sekä suosituksia. Niiden avulla työmaa on onnistunut kuivumisen osalta, ei pelkästään niin että on pysytty aikataulussa, vaan aikataulu on jopa alittunut.

Erilaiset valuihin laitettavat anturit mittaavat betonin kuivumista ja olosuhdeanturit sisäolosuhteita. Kuitenkin tässäkin tapauksessa tulosten tulkintaan tarvitaan ihminen ja ihminen säätelee tällä hetkellä työmaan olosuhteita. Kun dataa on käytettävissä, niin asiat helpottuvat. Työmaalla voidaan tehdä tarvittavat liikkeet heti, jotta valu kuivuu tehokkaasti. Kosteusmittaustulokset käydään yhdessä läpi ja mietitään jatkotoimenpiteet ajatellen työmaan parasta. Meillä on yhteinen tavoite ja se on, että työmaalla kosteus- ja tiiveysmittausasiat toimisivat mutkattomasti. Ymmärrämme työmaata, rakenteita, fysikaalisia tapahtumia niin betonissa, puussa kuin missä tahansa muussakin rakennusmateriaalissa, aikataulun sekä mittausten kustannukset. Haluamme auttaa työmaita rakenteen kuivumisessa ja siltä osin pitää työmaan aikataulussa. Ajattelen myös, että sen minkä taakse jättää, sen edestään löytää. Jos ajatellaan että päällystetään märkää ja jätetään asioita piiloon, se tulee myöhemmin vastaan ja kalliimmaksi kuin, jos asiat olisi tehty kerralla hyvin. Mikäli rakenne kastuu, tulee selvittää syy miksi se on kastunut ja se tulee kuivattaa, sekä kosteusmitata kuivauksen jälkeen. Näin ei synny myöhemmin kalliita ongelmia.

Menen työmaakopille alkupalaveriin. Tervehdin mestaria, otamme kaffet ja istumme alas juttelemaan.