Hormien ja viemäreiden kuvaus uudistyömaalla

Hormien ja viemäreiden kuvaus uudistyömaalla

Tässä blogissa kerron pystyviemäreiden ja ilmanvaihdon pystyhormien kuvaamisesta uudistyömaalla laadunvarmistusmenetelmänä.

Tekniikkahormit ja niiden merkitys uudisrakentamisessa

Modernissa kerrostalorakentamisessa hyödynnetään yhä enemmän valmiita elementtejä ja moduuleita. Tyypillisin ratkaisu viemärien ja IV-kanavien pystyhormeille ovat valmiit tekniikkahormit. Myös valmiit kylpyhuonemoduulit ovat jo yleisiä ja niissä pystyhormien kannalta asennus on hyvin vastaava kuin tekniikkahormeissa.

Tekniikkahormit nostetaan nosturilla paikalleen ja elementissä on mukana valmiit asennusohjurit, joilla se saadaan osumaan tarkasti kohdilleen. Viemärien ja kanavien liitoskohtiin asennetaan liitoskappaleet, jolloin niihin tulee valmis liitos, kun elementti lasketaan alas. IV-kanavat ja varsinkin viemärit ovat kuitenkin hyvin herkkiä rikkoutumaan tässä vaiheessa, mikäli ne ottavat osumaa tai kohdistus on yhtään pielessä. Pystyhormit toimivat järjestelmässä kokoojina, jolloin niissä olevat viat ovat myös heti hyvin merkittäviä. Tämän takia hormit kuvataan ja todetaan asennusten onnistuminen.

Milloin hormit kannattaa kuvata?

Mitä aiemmin kuvaus tehdään, sitä helpompi viat on myös vielä korjata, kun esimerkiksi maalaustöitä tai kalusteasennuksia ei ole vielä kerroksissa aloitettu. Lisäksi hormeihin pääsy kameralla on helpompaa ennen vesikaton vaakavetojen ja eristetilan asennuksia. Yleensä tekniikkahormit kuvataankin heti vesikattoholvin valun jälkeen.

Kuvauslaitteisto ja menetelmä

Kuvauslaittestona on kaapelikamera, jossa on päässä laajakulmalinssillä ja LED-valoin varustettu korkeatasoinen kamera. Kuvaus suoritetaan vesikatolta hormien pohjalle asti. Kaikki pystyhormit tallennetaan omalle videolleen. Kuvauksesta laaditaan pöytäkirja, jossa jokainen kanava tai viemäri saa korjauskehotuksen tai OK-merkinnän. Lisäksi tallentuu vikakohtien etäisyys kuvauksen aloituskohdasta eli katolta. Hormit myös nimetään pohjakuvaan. Itse videoaineistoon saa selaimella toimivan linkin, jolloin mahdollisista vikakohdista on helppo katsoa videotallenne.

Kaapelikamera IV-kanavassa. Kameran päässä on kiinni ohjuri, joka pitää sen keskellä putkea.

Tyypillisimmät viat

Tämän kuvaustyypin etsityimmät ja pelätyimmät viat ovat liitosvirheet. Ne ilmenevät yleensä IV-kanavassa liitoksen ruttuun menemisenä ja viemäreissä yleensä siten, että tiiviste on irronnut liitoskohdasta näkyville. Muita vikoja ovat esimerkiksi erilaiset roskat putkien pohjilla tai jopa jumittuneena keskellä pystyhormia sekä pienemmät lommot tai vekit liitoskohdissa tai keskemmällä.

Viemäriputkessa havaittavissa liitoskohdassa lommo ja osittain irronnut tiiviste. Alempana havaittavissa vaakaviemärin yhdistyminen pystyviemäriin.

Suurin osa pystyhormeista saa onneksi pöytäkirjalle OK-merkinnän. Merkittävät liitosvirheet ovat harvinaisia, mutta sitäkin merkittävämpiä havaintoja rakentamisen laadun kannalta. Tällaisen korjaaminen edellyttää yleensä hormin piikkaamista auki vikakohdalta, jotta liitos saadaan korjattua.


Haluatko lisätietoa tai tarjouksen palvelusta?

Ota yhteyttä